Wat doet een recherchebureau nou eigenlijk?

Introductie: Meer dan vreemdgangers achtervolgen

Welkom bij de allereerste blogpost van Arcani Intelligence Agency! We hebben altijd in de schaduw geopereerd, maar we gaan nu meer naar de voorgrond treden. Waarom? Omdat we merken dat er veel onduidelijkheid is over wat een recherchebureau nou eigenlijk doet. En daar willen we verandering in brengen.

“Wat voor werkzaamheden doe jij nou eigenlijk?” De vraag die ik als eigenaar van Arcani Intelligence Agency ongeveer net zo vaak hoor als “Dus jij kijkt of mannen vreemdgaan?”. Laten we daar maar meteen mee beginnen: nee, dat doen we niet. Feitje: uit onderzoek blijkt dat vrouwen net zo vaak de bloemetjes buiten zetten. Goh, wat lijken we toch op elkaar. Net mensen, hè?! Maar goed, laten we het hebben over wat we wél doen.

De toolbox van een recherchebureau

Recherchewerk is als een militaire operatie: think, plan, execute. We doen observaties, internetonderzoek (OSINT), interviewtechnieken, bronnenwerk, forensisch onderzoek, beveiliging, pseudo-aankopen en gebruiken technische hulpmiddelen zoals GPS-trackers en verborgen camera’s. Elk met zijn eigen specialiteit. Ik zal nog wat onderdelen vergeten, maar het zijn er ook simpelweg te veel.

Onze specialiteiten bij Arcani

Kunnen we alles? Nee, dat is een utopie. Maar we zijn wel verdomd goed op een aantal vlakken. Bij Arcani blinken we uit in basic OSINT, observaties, pseudo’s en ons paradepaardje: het aanwenden van bronnen. Mensen wijzen ons de weg, en daar word ik blij van. Deze specialiteiten gecombineerd zorgt voor een enorme impact op een onderzoek. Zo kunnen we nagenoeg ieder onderzoek draaien of ondersteunen. Hebben we een specialisme niet in company? Geen zorgen, ik loop inmiddels al 10 jaar in deze branche en weet heel goed te cherry picken voor jou als klant.

Wetgeving en vergunningen

Voordat ik het vergeet: een recherchebureau moet een vergunning hebben van dienst Justis ( https://www.justis.nl/registers/wpbr-register/arcani-international-bv-hodn-arcani-inteligence-agency), het zogenoemde POB-nummer. Wij werken namelijk onder de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR). Elke 5 jaar moet de vergunning voor de onderneming worden verlengd, en elke 3 jaar worden de medewerkers van het bedrijf gescreend. Check? Dubbel check zelfs. Geen pas? Dat kan je zaak lelijk komen te staan. Zie hier een recente casus waarin een bureau zonder geldige pas onderzoek heeft gedaan https://www.hpdetijd.nl/2024-06-19/om-onderzoeksbureau-dat-voor-pvda-gijs-van-dijk-onderzocht-handelde-strafbaar/

Onze focus: Complexe zaken en grote belangen

Maar welke onderzoeken doen we dan? Dat is waar het ingewikkeld wordt. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar afpersing bij ondernemers, geschillen tussen aandeelhouders, complexe fraudezaken, investeerders die de boel niet vertrouwen. Een simpele kassadiefstal? Vervelend, maar niet waar wij warm van worden. Wij springen in het diepe waar chaos heerst – daar liggen de kansen. Komt er gevaar bij kijken? Erg leuk, bring it on. Die thrillseeking heb ik nodig, anders had ik wel een 9-tot-5-baan genomen.

Waarom een recherchebureau inschakelen?

Waarom zou je eigenlijk een recherchebureau inschakelen? Simpel: je wilt iets tot op de bodem uitzoeken. Je kiest een recherchebureau om de persoon, omdat je die vertrouwt in de kern van je bedrijf en privéleven te komen. Er zijn namelijk genoeg advocatenkantoren die zelf met de modder in de klei willen staan. Ik kan je door mijn ervaring bijna garanderen dat de resultaten van een goed recherchebureau veel meer informatie opleveren. Overigens wil ik advocaten hier niet mee tekortdoen of in een kwaad daglicht zetten. Integendeel, ik geloof juist enorm in de samenwerking. Deze samenwerking heeft in het verleden bewezen dat het een epische combinatie is. Een winning team. Je wilt immers geen proxy-oorlog voeren in je juridische procedure. Je moet in staat zijn om grootschalig te manoeuvreren om tot het beste resultaat te komen. Je moet de bataljons integraal laten samenwerken. Infanterie, luchtsteun, artillerie, vuursteun en de marine allemaal als eenheid laten manoeuvreren. Het is net als oorlog voeren. Lees het boek maar ‘The Art of War’ van Sun Tzu.

Wanneer kunt u bij ons aankloppen?

Dus, wanneer kun je bij ons aankloppen? Hier een kleine greep:

  • Vermoedens van fraude of diefstal binnen je bedrijf
  • Bedrijfsspionage of lekken van gevoelige informatie
  • Achtergrondonderzoeken bij belangrijke aanstellingen of transacties
  • Opsporen van verdwenen personen of bezittingen
  • Investeerders die een conflict hebben
  • Ondersteuning bij juridische procedures
  • Zieke medewerker die elders aan de slag is gegaan

Is dit dan alles? Nee, maar mocht je met je handen in het haar zitten… bel gewoon. Een intake kost je niks en wellicht opent het je ogen. Wij kijken er met een andere bril naar… of door een krant met gaten. Ha, wat flauw.

Meer dan alleen puzzelstukjes

Hoe groter de belangen en hoe complexer de zaak, hoe enthousiaster wij worden. Wij zijn de jagers die niet rusten tot we onze prooi hebben gevonden.

Onthoud: we werken niet op een eiland. De combinatie van een goed recherchebureau en een slimme advocaat? Dat is pas echt een winnende formatie.

Dus, de volgende keer dat je denkt aan een recherchebureau, denk dan niet aan stoffige kerels die achter vreemdgaande mannen aanrennen. Denk aan een team dat puzzelstukjes aan elkaar knoopt, dat ‘connecting the dots’ tot een kunst heeft verheven.

Niet voor niets is onze slogan: Happy Hunting!

Klaar om uw zaak op te lossen?

Heeft u een complexe zaak die om professioneel onderzoek vraagt? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende intake. Laat Arcani voor u op jacht gaan naar de waarheid.

Want onthoud: bij Arcani is Happy Hunting niet alleen een slogan, het is onze belofte aan u.